Waar is al mijn geld gebleven?

“Aan het einde van het geld houd ik altijd een stukje maand over”. Deze quote van Loesje is voor zoveel mensen maar al te bekend. Elke maand komt er geld binnen, maar voor je er erg in hebt moet je op het spreekwoordelijke houtje bijten omdat het geld op is en er nog geen nieuwe inkomsten zijn. Meer geld verdienen klinkt als een goede oplossing, maar er is een betere die aanzienlijk minder tijd, moeite en energie kost.

Inzicht in je cashflow

Als de bovenstaande quote van Loesje op jou van toepassing is, dan schat ik in dat je niet bijhoudt waar je geld naartoe gaat. Je geeft uit wat je hebt en als de nood aan de man komt, dan word je creatief en vind je een oplossing om het financiële gat te dichten.
Inzicht hebben in je inkomsten en uitgaven echter, is meer dan alleen een praktisch boekhoudsysteem voor je business. Het is een life-hack waar je niet alleen aan het einde van de maand geld overhoudt als je het slim aanpakt, maar ook veel meer grip hebt op en sturing kunt geven aan je persoonlijke financiën.

Waar moet ik beginnen?

Als je nog nooit met een persoonlijk financieel systeem of money-management system gewerkt hebt, dan kan het best een grote stap lijken om in één keer aan de slag te gaan met allerlei acties en handelingen die je leven makkelijker moeten maken, maar juist initieel meer moeite, tijd en energie kosten. Begin daarom bij het begin, en neem kleine stapjes.

Maak bijvoorbeeld eens een overzicht van de kosten die je hebt gedurende 30 dagen. Schrijf alles op. Dus elke uitgave, elke euro en niet alleen je vaste lasten. Door echt specifiek en accuraat te zijn in het bijhouden wat je waaraan uitgeeft, krijg je inzage. Doe je het niet, dan blijf je in het donker tasten en loop je het risico dat Loesjes quote je persoonlijke mantra wordt.

Meten is stap 1, weten het gevolg. De volgende stap is om te kijken waar je verborgen uitgaven liggen. Denk bij voorbeeld aan je dagelijkse kop koffie op het station of die reep bij het tankstation. Of misschien heb je al zes maanden een abonnement op de sportschool, maar ben je niet meer dan één of twee keer geweest, ondanks de goede voornemens. Of wellicht heb je gewoon een #@*%-dag en wil je je beter voelen door iets leuks voor jezelf te kopen.

Met het overzicht dat je hebt gemaakt, kun je veel makkelijker je kosten en uitgaven overzien en omcirkelen als verborgen uitgaven.

Ik zeg zeker niet dat je jezelf nu op een financieel dieet moet zetten. Merk je echter dat je liever geld overhoudt en dat de meerwaarde van impulsaankopen, feel good goodies en comfortfood niet opweegt tegen de stress en het ongemak dat het veroorzaakt (en je in de vicieuze cirkel houdt), dan is het een goed idee om toch maar eens een lichtje te schijnen op je cashflow.

Zoals ik al zei, je hoeft niet per se op een financieel dieet. Wat ik je wel aanraad is een lifestyleverandering als je merkt dat je financieel niet fit genoeg bent. En daar wil ik je bij blijven helpen.

Wanneer je een overzicht gaat maken, denk dan aan het volgende:

1. Noteer je kosten de volgende categorieën
– Woning (zoals hypotheek, huur, gas, elektra, water, afval, parkeervergunning, belastingen)
– Werk (zoals kantoorhuur, auto, website, ads, computer, administraties, etc. )
– Privé (zoals internet, telefoon, tijdschrift-, Netflix- en andere abonnementen)
– Gezondheid (zoals voeding, sportschool, yoga, suppletie, coaching, therapie, medicijnen)
– Familie en Sociaal (zoals etentjes met vrienden of familie, cadeautjes en uitjes)
– Contributions (zoals donaties aan goede doelen, hulpinstanties, causes)

2. Noteer bij elke uitgave het bedrag en of dit een eenmalige of terugkerende uitgave is.

3. Na 30 dagen heb je een lijst (bijvoorbeeld in Excel of Word) dat je eenvoudig in een oogopslag kunt bekijken wat je die maand hebt uitgegeven en waaraan. Ik raad je aan om nu een tweedeling te maken:
        1. Omcirkel nu de maandelijks terugkerende uitgaven en bereken het totaal.
        2. Omcirkel (met een andere kleur) de verborgen kosten, en bereken het totaal.

4. Je weet nu wat je maandelijks uitgeeft aan noodzakelijke kosten, en hoe hoog je verborgen kosten zijn. Hiervan uit kun je straks veel gerichte bepalen welke kosten je kunt wegpoetsen en hoeveel geld je werkelijk nodig hebt om in je levensonderhoud en lifestyle te voorzien.

We willen allemaal een fijn en heerlijk leven. Maar een lifestyle moet je passen, zeker financieel. Doet dat het (nog) niet, dan blijf je achter jezelf aan rennen om het ene gat te vullen met het andere. Zie je straks dat je nu nog op een iets te grote voet leeft, pas dan je lifestyle aan zodat je financieel toch comfortabel kunt blijven leven zonder geldzorgen of stress.

De volgende stap is om straks het geld voor jou te laten werken, zodat je je lifestyle kunt laten groeien, zonder dat het je geldzorgen oplevert.

Wil je gelijk aan de slag met inizicht in je kosten?

Download nu deze super handige template

Deel deze blog