Voor een komkommer en worteltjes naar Aruba: geld besparen loont!

Mijn ouders wonen beiden op Aruba en we proberen minimaal 1x per jaar met het hele gezin op vakantie bij ze langs te gaan. Dat is puur genieten, zowel voor mijn man en mij als voor onze kids. Zon, strand, lekker eten en lekker verwend worden. Wie wil dat nou niet? Wat dit met geld besparen, wortels en komkommer te maken heeft lees je hieronder!

Een paar maanden geleden was ik ons maandbudget aan het bijwerken en ik was benieuwd hoeveel we uit hadden gegeven aan boodschappen.

Ik schrok mij een ongeluk.

Ik had wel gemerkt dat manlief bijna iedere dag een bezoekje bracht aan zijn vrienden Ome Appie en Dirk om komkommer en worteltjes te halen voor de kids, maar dat die bezoekjes zo’n grote impact hadden in onze uitgaven had ik niet verwacht.

Vastberaden om deze kosten radicaal naar beneden te brengen keek ik in onze voorraadkast en die zat meer dan vol, ook de koelkast had weinig plek voor extra etenswaren. Zo te zien konden we wel wat geld besparen. Dus besloot ik dat we voor die maand niks meer zouden kopen: we gingen op boodschappendetox! Wat ik niet door had was dat het pas de 3e van de maand was en mijn zoontje was in die maand jarig. Je voelt ‘m al aankomen 🙂 Na een paar weken moest ik toch bezwijken en zijn we goed voorbereid met ons boodschappenlijstje weer onze vrienden Appie en Dirk gaan bezoeken.

Aan het einde van de maand ging ik weer kijken hoeveel onze detox ons had opgeleverd.

Wederom schrok ik, maar dit keer van blijdschap.

We hadden minder dan de helft uitgegeven aan boodschappen!

Sindsdien gaan wij veel bewuster om met onze boodschappen en het geld dat we besparen leggen we opzij of daar gaan we leuke dingen mee doen. Zo zijn we in december naar de winter-Efteling geweest en ben ik van deze besparing een weekje bij mijn ouders op Aruba geweest. Een heerlijke vakantie die mogelijk is geworden door minder komkommers en worteltjes te kopen 🙂

Ik geloof echt dat een financieel gezond leven niet alleen gaat om meer te verdienen en te zorgen dat er meer geld binnenkomt, maar dat dit ook grotendeels wordt bepaald door wat er uitgaat. Het heeft geen zin om bakken met geld te verdienen als het ook met bakken de deur uit stroomt. Een helder inzicht in en een goede beheersing van je uitgaven maken een wereld van verschil.

Wat kun jij nu doen om inzicht te krijgen in je uitgaven en geld te besparen?

  1. Neem de tijd om alles op een rijtje te zetten en kritisch te kijken naar wat je nog echt nodig hebt en niet. Om je hiermee te helpen, heb ik een handige template gecreëerd die je kan gebruiken om je kosten onder de loep te nemen. Download je template hier.
  2. Werk met maandbudgetten voor bepaalde uitgaven, bijvoorbeeld voor je boodschappen.
  3. Neem je uitgaven periodiek onder de loep. Een goed ritme is om één keer per 6 maanden alles weer goed en grondig onder de loep te nemen.

Deel deze blog