The way you do anything…

The way you do anything

Een tijd terug gingen we met ons hele gezin naar de Albert Heijn. We hadden een flinke boodschappentas vol kleine plastic flesjes gespaard. Mijn man en kinderen gingen op pad naar de emballageautomaat.

Even later hoorde ik gedoe vanuit die hoek. Ik ving onder andere op: ‘Jawel, ik heb er vijftien cent voor betaald en nu wil ik dat geld terug ook.’ De stem die het zei, klonk wel heel erg bekend… Het zou toch niet? Ik ging sneaky even kijken en ja hoor, dat was mijn man.

Wat was er aan de hand? Vijf flesjes werden niet geaccepteerd door de automaat. Ze waren ingedeukt of het etiket was eraf of beschadigd. Dat gebeurt vaker denk ik, want de prullenbak naast de automaat puilde uit van dat soort flesjes.

Maar mijn man was niet van plan onze flesjes daarbij te gooien. Nee, voor 75 cent had hij een medewerker aangesproken die in eerste instantie niet veel voor hem kon of wilde doen. Maar dan ken je mijn man nog niet. Hij zei: ‘Er zit statiegeld op om ze te kunnen recyclen en tijdens dat proces blijven ze ook niet heel. Ik heb ervoor betaald en nu wil ik gewoon dat geld terug. Zo is het bedoeld.’

Ik wilde er eigenlijk met een grote boog omheen lopen. Ik voelde me nogal opgelaten, want hé, 75 cent, dat kunnen we toch wel missen? En dat kúnnen we ook. Daar ging het mijn man ook helemaal niet om. Het ging hem om het principe.

Uiteindelijk nam de medewerker de flesjes mee naar achteren en kwam terug met vijf onbeschadigde flesjes die wél door de automaat konden. Hij had het gewoon voor elkaar gekregen!

Naast de gêne voelde ik toch ook wel trots. Ik vond het een goed voorbeeld voor onze kinderen. Niet alsnog die flesjes dumpen, maar zorgen dat ze meegaan het systeem in. En het geld terugkrijgen waar je recht op hebt. Al is het dan maar 75 cent. Kruimeltjes zijn ook koek.

The way you do anything

Het deed me denken aan de uitspraak:

The way you do anything, is the way you do everything. Als je je niet in wilt spannen voor iets kleins, doe je het dan wel voor iets groots?

Veel mensen zouden hun schouders ophalen bij zo’n weigerende automaat en hun flesje in (of onder – ja echt) de prullenbak keilen. Want anders moeten ze actie ondernemen. Gedoe, geduld, confrontatie… mwah. Daar heeft niet iedereen zin in.

Maar ja, The way you do anything, is the way you do everything. Dat vond ik wel een mooie om met jullie te delen. Hoe doe jij anything? En is dat ook de manier waarop je het wilt? Je eigenschappen zijn niet in beton gegoten, je kunt altijd dingen veranderen.

Heb jij eigenschappen of gewoonten die je zou willen veranderen? Zijn er dingen die je maar niet voor elkaar krijgt in je bedrijf en zou het fijn zijn als er eens iemand met je meekeek? Boek een kosteloos Regiegesprek. Ik vind het interessant om te horen waar ondernemers tegenaan lopen én ik denk graag mee over een oplossing en de eerste stappen die je kunt zetten op weg naar je doel. Je zit nergens aan vast, maar waarschijnlijk kun je na ons gesprek wel weer op de goede weg verder. Boek jouw call hier als je verder wilt komen met je probleem.

Deel deze blog