Sparen voor je pensioen

Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om te sparen, sparen om een buffer te creëren, sparen voor mijn pensioen of sparen voor de kinderen en noem maar op. Maar het was niet altijd even makkelijk om iedere maand geld opzij te zetten.  Terwijl ik dat met de pap lepel ingegoten kreeg. Mijn vader was namelijk een spaarkampioen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik vroeger als kind, het nut er niet van in zag en ik mijn vader met name erg gierig en uiterst zuinig vond. Maar mijn vader kon het weinig schelen wat anderen ervan vonden en hield zich aan zijn plan voor later. Hij had een speciale spaarplek thuis en daar bewaarde hij zijn geld, dat was zijn persoonlijke bank. Hij werkte hard en gaf weinig uit en  zodra hij uitbetaald kreeg, legde hij als eerste geld in zijn eigen spaarpot. Hij vertelde mij ook dat al het geld van zijn overwerken/extra diensten, gelijk in de spaarpot ging. Eerst sparen en de rest kon hij uitgeven. Fascinerend en onbegrijpelijk vond ik dat toen. Je werkt hard en verdient veel geld dan wil je toch gelijk van genieten en uitgeven, dacht ik toen.

Deze gewoonte van periodiek geld opzij leggen en niet te veel uitgeven heeft er mede voor gezorgd dat mijn vader op zijn 57 al met pensioen kon gaan. Ons huis was afbetaald, hij had met zijn extra gespaarde geld nog een huis weten te bouwen. Dus kon mijn vader zonder enige financiële zorgen met pensioen.

Mijn vader liet mij toen zien en beseffen dat pensioen niks met leeftijd te maken heeft, zoals velen van ons denken. “ Iik moet werken tot mijn 68” hoor ik vaak zeggen. Of “wie weet tot wanneer de overheid bepaald heeft dat we met pensioen mogen”  en “geen idee hoeveel pensioen ik krijg aangezien de pensioenfondsen bijna allemaal aangeven dat de pensioenen gekort gaan worden.”

Mijn vader was mijn voorbeeld dat met pensioen gaan, niks te maken heeft met leeftijd, maar alles te maken heeft met je geld gewoonten en de leiding nemen over je geld: eerst sparen en een buffer creëren en dan uitgeven.

Dat besef heeft mijn financiële leven radicaal veranderd. Of ik ook op mijn 57 met pensioen zal gaan, weet ik nu niet, ik vind mijn werk veel te leuk 😊 maar een ding is zeker, mijn pensioenpotje wordt iedere maand gevuld en ik bepaal wanneer ik met pensioen ga. Dat is een heerlijk gevoel.

Maar wat kan jij nu concreet doen ?

  1. Zorg dat je een doel hebt voor je geld
  2. Reken uit hoeveel je nodig hebt (volg mijn blog voor tips)
  3. Maak een plan om dit doel te bereiken ( een doel zonder plan is maar een droom)
  4. Begin vandaag met de eerste stappen. Hoe klein die stappen ook lijken, elke stap brengt je dichterbij je doel.

Wil je gelijk actie ondernemen en heb je hulp nodig met het maken van je financieel plan? 

Schrijf je in voor de Profit First Introductie Workshop

Deel deze blog