Hoe je als ondernemer vakantiegeld regelt

Op de radio hoorde ik vorige week een bericht over het vakantiegeld dat mensen in loondienst eind van deze maand weer krijgen. Als ondernemer is vakantiegeld niet vanzelfsprekend. De verslaggever vertelde ook dat een groot gedeelte van de mensen dit geld niet gebruikt voor de vakantie, maar voor de vaste lasten. Alles is duurder geworden en zo’n bonus is dan fijn om je saldo weer even wat op te krikken. Betaal jij jezelf ook vakantiegeld uit? Heb je überhaupt geld over dat je apart zet voor dit soort dingen?

Veel ondernemers werken volgens het aloude principe Omzet – Kosten = Winst. Voor de ondernemer zelf is het dan maar afwachten wat overblijft. Ook al heb je een mooie omzet, wanneer je kosten (te) hoog zijn. Veel ondernemers merken dat wanneer hun omzet groeit, ze ook meer kosten maken. Er blijft dan voor jezelf niet zoveel over.

Zonde! Jij bent immers de belangrijkste werknemer van je bedrijf. Als jij omvalt, valt jouw bedrijf ook om. Je mag jezelf waarderen voor de moeite die je in je onderneming steekt en het risico dat je loopt als ondernemer. Maar hoe zorg je er nou voor dat je voldoende overhoudt? En dat je zelfs als ondernemer vakantiegeld ontvangt aan het einde van mei?

Als je werkt met Profit First, werk je met verschillende potjes. Als je omzet binnenkomt, verdeel je het geld over verschillende rekeningen. Deze verdeling bepaal je door je onderneming vooraf goed onder de loep te leggen: hoeveel procent van jouw omzet moet gereserveerd worden voor de belasting, voor kosten, voor salaris en voor winst? Voor elk van deze doelen open je een rekening. Vanaf die rekeningen doe je de verschillende betalingen. Klinkt omslachtig? Nee hoor, voor de verdeling hebben we een sjabloon en eenmaal ingesteld werkt het supersimpel. Er zijn banken waar je heel makkelijk meerdere rekeningen kunt openen zonder veel extra kosten. En er is tegenwoordig zelfs een app die het geld op de juiste manier voor je verdeelt.

Eén van die potjes is dus je Winstrekening. Bij elke euro omzet die er binnenkomt, zet je een bepaald percentage apart op die Winstrekening. Langzaamaan zie je de rekening groeien. Dat is nog eens lekker!

Elk kwartaal keer je jezelf een winstuitkering uit van die rekening. Een deel zet je apart om een buffer op te bouwen voor mindere tijden of voor bijvoorbeeld een investering die je wilt doen. Een ander deel maak je over naar een privérekening. Dat geld kun je natuurlijk meteen verbrassen, maar je kunt het (of een deel ervan) ook opsparen om jezelf eind mei vakantiegeld uit te keren!

Wat je ook kiest, je bent in elk geval structureel bezig om voor jezelf geld apart te zetten. De meeste ondernemers doen dat niet, die moeten maar zien wat er overblijft en als het geld op is hebben ze geen vakantiegeld, geen extra potje… niks.

Wil je meer weten over Profit First en kijken of het iets voor jou is? Kijk dan eens op de informatiepagina van mijn online training. Bij die training krijg je 2 coachings, zodat je zeker weet dat jouw percentages kloppen en jij met een gerust hart je geld verdeelt. Altijd genoeg opzij gezet voor jouw kosten, de Belastingdienst en – last but nog least – jezelf.

Ga jij de uitdaging aan? Dan betaal je jezelf volgend jaar ook vakantiegeld uit! Klik op deze link voor meer informatie. Wil je eerst meer weten of iets overleggen? Je weet me te vinden.

PS: Wil je nu alvast actie ondernemen? Open een rekening en stort vanaf vandaag 1% van wat er binnenkomt op die rekening. Met 99% van je omzet red je het ook. Die 1% pakt dan alvast niemand je meer af! Langzaam zal dit potje groeien…🌿

Deel deze blog