Je geld is net een tube tandpasta

Vraag jij je soms ook af of je geld een eigen wil heeft ?

En zijn eigen gang gaat en verdwijnt zonder dat jij het weet ? wil je graag sparen maar blijft er nooit geld over om te sparen?

Het niet hebben van een buffer/spaarpot kan leiden tot veel financiële stress.

Je hebt geen potje om onverwachtse kosten op te vangen, geen spaarpot voor je pensioen voor later, ook geen spaarpot om op vakantie te kunnen gaan. Je hebt wellicht studerende kinderen, hoe ga je dat financieel rondbreien?

Met name vrouwen liggen ’s nachts vaak te piekeren over geld. Geldzorgen kunnen snel leiden tot stress. Die onrust beïnvloedt daarmee ook je gevoel van geluk. Zonde vind ik dat.

Maar waarom lukt het soms niet om je spaarpot te vullen?

Wel dat komt omdat je je geld gebruikt net als je je tandpasta gebruikt.

Hoeveel tandpasta gebruik je wanneer je net een nieuwe tube hebt opengemaakt?

Een flinke dot, toch?

En waarom niet, je hebt per slot van rekening nog een volle tube. Dus je knijpt er eens flink in. Stel dat de tandpasta er net naast valt, nou ja vervelend maar je hebt nog een volle tube dus je knijpt weer een flinke dot op je tandenborstel en gaat lekker je tanden poetsen.

Maar wanneer de tube bijna leeg is, dan verandert de zaak! Je knijpt en schudt uit alle macht en rolt de tube strak op, wellicht knip je het zelf open. Je peutert net zo lang tot je net genoeg uit de tube krijgt om te zorgen dat je een frisse adem krijgt. Valt er een beetje tandpasta er naast, nou dan smeer je dat gewoon weer op je tandenborstel.

Is het niet vreemd dat we ons gedrag aanpassen aan wat er beschikbaar is ? Dit noemen we de wet van parkinson “ we benutten de beschikbare ruimte in tijd of geld” en als iets je houding tegenover geld kan veranderen, is het wel de wet van Parkinson: je moet er namelijk bewust voor zorgen dat er net genoeg tandpasta (geld) beschikbaar is om je tanden mee te poetsen/ om je bedrijf te runnen.

Wanneer je minder geld beschikbaar hebt, zul je vanzelf je bedrijf op een spaarzamere manier gaan leiden en dat is goed. Je zal zien dat je ook je bedrijf op een veel innovatievere en creatieve manier gaat leiden en ook kan laten groeien.

“Don’t save what is left after spending; spend what is left after saving.” Warren buffet

Wat kan je nu concreet doen?
Zorg ervoor dat zodra geld binnenkomt je als eerst een gedeelte opzij zet. Van wat overblijft, betaal je je rekeningen en houd je je bedrijf draaiende. De meeste van mijn klanten adviseer ik om kleine stappen te nemen en te beginnen met tussen de 1%-3% opzij leggen. Het gaat erom dat je de gewoonte creëert om iedere keer dat geld binnenkomt als eerst een gedeelte te sparen.

Door dit consistent te doen, zal je spaarpot vanzelf gaan groeien.

En hoe je van je spaarpot afblijft en wat je met je spaarpot kan doen, vertel ik je in mijn volgende blog.

Ik wens je veel succes met het vullen van je spaarpot en laat mij weten hoe deze methode voor je werkt

Wil je concreet aan de slag met een financieel plan wat voor jou werkt?

Schrijf je in voor de Profit First Introductie Workshop

Deel deze blog