Het lijkt tijdens de afgelopen jaren enkel te zijn toegenomen: de digitale lucratieve investeringen en startups in de technologie die, als het meezit, je binnen no time financieel onafhankelijk of zelfs financieel vrij helpen te maken. Inmiddels zijn er zo veel mogelijkheden dat je zelfs met een MBA of een achtergrond in de financiën door de bomen het bos niet meer ziet.
Bitcoin en de Boom van Crypto-currency
Een goede tien jaar geleden werd Bitcoin in het leven geroepen. Niemand gaf er veel sjoege aan, met uitzondering van enkele tech-nerds die voor een paar dollar honderdduizenden Bitcoins kochten, maar binnen een aantal jaar nam deze digitale valuta in populariteit toe. Zo veel zelfs, dat tijdens de hoogtijdagen van de crypto-gekte je één enkele Bitcoin kon kopen als je er bijna $20.000 voor bereid was neer te leggen. De gekte van dit digitale geld is sindsdien gestabiliseerd, maar toch blijven er telkens weer nieuwe zogenaamde ‘crypto-currencies’ komen: digitale versies die volgens hetzelfde systeem werken, maar dan allen op hun eigen specifieke wijze. Zo heb je tegenwoordig meer dan 1600 verschillende crypto munten.
Manlief en ik komen allebei uit de financiële wereld, en een paar jaar geleden besloten we ook een gecalculeerde gok te wagen. Na een gedegen onderzoek over de achtergrond, het bestaansrecht en de visie van het bedrijf stapten we beiden in, en vele vrienden met ons. Aanvankelijk zagen we onze inleg gestaag toenemen, zoals dat ook bij de Bitcoin het geval was. Ik moet zeggen, het is best een fijn gevoel als je op papier een miljonair bent!
Maar zoals bij zovele veelbelovende startups en ontwikkelingen is er geen enkele garantie dat iets een succes wordt. De korte versie: volgens Wikipedia staat de coin onder het kopje inactief en gemarkeerd als “ponzie scheme”, oftewel ‘jammer, maar helaas’.
Gelukkig wedden we niet op één paard en hebben we in de afgelopen jaren wel een mooi rendement kunnen opbouwen met onze andere investeringen. Een wijze les die ik je zeker niet wil onthouden.
Er bestaan geen risicovrije investeringen
Onlangs sprak ik een vriend van me, en hij liet me weten dat hij sinds maart aan het traden is. Handelen in goud, zilver, olie, vreemde valuta – overal kon hij in handelen. Het pad dat hij had bewandeld om tot deze parttime carrière te komen was er die hij op Facebook was tegengekomen. Een post naar een website waar in allerlei mooie woorden werd uitgelegd dat er een systeem was dat voor je kon handelen, zodat je met kleine stapjes je inleg kon zien groeien.
Hij besloot om de gok te wagen, investeerde een paar honderd euro en zag de eerste weken ook zijn inleg groeien. De ware aard van deze professioneel en legitiem ogende website en organisatie werd echter onthuld toen hij een deel van zijn winsten wilde opnemen. Overboekingen mislukten, en op “miraculeuze” wijze werkte het systeem niet meer.
Diverse weken trachtte hij via email en telefoon diverse afdelingen te benaderen, maar kreeg helaas geen gehoor op zijn verzoek. Na een grondig onderzoek op het internet bleek dan ook dat dit bedrijf bekend stond als een scam.
De juiste keuze maken
Of je nu in nieuwe technologieën wilt investeren of de beurs op wilt gaan – als je nieuw bent in de investeringswereld dan kan het knap lastig zijn om de juiste keuze te maken. Je zit natuurlijk niet te wachten om opgelicht te worden, maar je wilt ook niet dat je geld renteloos op de bank blijft staan. En zelfs ervaren rotten in het vak lopen soms nog wel eens het risico op een misser. Maar dat betekent niet dat je de kunst van het investeren niet zou moeten willen leren.
Je weet nooit of je de juiste keuze maakt als je besluit om je geld te investeren, maar om er zo goed als zeker van te zijn dat je niet de boot ingaat met het investeren in gebakken lucht, zijn hier zeven tips om het kaf van het koren te scheiden.
1. Doe onderzoek naar het bedrijf voor je een besluit neem
Maak nooit gehaaste beslissingen wanneer het aankomt op investeren. Gedegen onderzoek voorkomt al een hoop potentiële misstappen in dit oerwoud
2. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo
Gouden bergen, éénhoorns en duizenden euro’s extra in een paar dagen – als de website of advertentie roept dat het kan, dan is het waarschijnlijk te mooi om waar te zijn en heb je te maken met mensen die enkel op jouw geld uit zijn en niet jouw well-being. Investeren op een goede manier betekent doorgaans een kleine, stapsgewijze groei van je geld.
3. Laat je nergens toe dwingen
Het is jouw geld, en jij bepaalt, hoe mooi de salespitch of hoe dwingend de adviseur ook is.
4. Vraag om advies van anderen met financiële ervaring
Je bent altijd beter af met een onafhankelijk financieel adviseur die je kan informeren over investeren. Extra hulp in deze is altijd een goede keus.
5. Gebruik alleen geld dat je kunt missen
Gebruik nooit geld dat je niet kunt missen. Zet geld apart, spaar en gebruik alleen dit geld om mee te investeren.
6. Hou het luchtig – voorkom obsessief gedrag
Investeren, beleggen, speculeren – het kan verslavend en zeer emotioneel zijn. Financiële fluctuaties gaan niet zelden gepaard met emoties. Hou het daarom luchtig.
7. Heb geduld
Als je een goede investering hebt gevonden, wees dan niet te gretig, maar hou het geduld. Over tijd groeit je investering. Onthoud: The road to unhappiness is paved with fast cash and beautiful promises.
Conclusie:
Investeren is zeker een aanrader. Het is een goede manier om je geld te zien groeien… zolang je bovenstaande tips volgt en het kan blijven zien als een aanvullende inkomstenstroom. Ook al zijn er meer dan genoeg shady sites en bedrijven die misbruik maken en je gebakken lucht willen aansmeren; er ligt een wereld op je te wachten wanneer je klaar bent om te gaan investeren.
Heb je vragen over investeren of ben je nu aan het investeren, maar kun je wel wat hulp gebruiken? Laat dan hieronder een comment achter zodat we samen naar jouw situatie of vraag kunnenkijken.