Hoe het praten over geld, de vlam in je relatie weer kan aanwakkeren

“Liefde maakt blind” luidt het gezegde. Dat geldt in veel gevallen ook voor het onderwerp van financiën. Hoewel een discussie over wie deze keer de afwas moet doen waarschijnlijk niet een deal-breaker is, laten onderzoeken zien dat koppels die het onderwerp van geld vermijden een aanzienlijk groter risico lopen op een echtscheiding.

Over geld praten blijft een taboe in onze samenleving, terwijl er zo veel van afhangt als het gaat om jou, je geliefde en je gezin. De kansen om over zo’n belangrijk onderwerp te praten zijn schaars; en het is dan ook geen verrassing dat er maar weinig koppels zijn die tot een compromis kunnen komen. Hoe vind je dan financiële rust met je partner?

In dit artikel vind je 5 manieren om op een goede manier met je geliefde over geld te praten en hoe je kan voorkomen dat het tot een ruzie of onenigheid leidt. Onder elke manier vind je een aantal vragen om je op weg te helpen het onderwerp aan te snijden en in goede banen te leiden.

1. Krijg zicht op elkaars financiële geschiedenis

Financiën kunnen een emotioneel onderwerp zijn, waarbij culturele en familieverschillen, kwesties van onafhankelijkheid en mislukkingen uit het verleden naar voren kunnen komen. Wanneer je meer te weten komt over de ervaringen van je partner met geld, dan kan dat een basis voor meer begrip worden waardoor het makkelijker wordt om de structuur van een financieel plan op te bouwen.
Kies een goed moment uit om de volgende vragen te stellen:
Welke rol speelde geld in jouw familie? Wat is je eerste herinnering met geld? Geef je de voorkeur aan geld uitgeven of geld sparen? Hoe komt het dat je liever geld uitgeeft of geld spaart ?

2. Bekijk elkaars schulden

Het is niet alleen common sense, maar ook onderzoeken wijzen aan dat koppels met een lagere schuld minder ruzie over geld hebben. Het kan een goed idee zijn om te kijken of bepaalde schulden over te zetten zijn naar één met een lager rentepercentage of lagere vaste kosten. 
Kies een goed moment uit om elkaar de volgende vragen te stellen:
Wat voor schulden heb je / hebben we momenteel? Hoe zou ons leven er uitzien als we geen schulden zouden hebben? Stel dan samen een plan op om eventuele schulden versneld af te lossen. Op mijn website heb ik een handige template die je hiervoor kan gebruiken

3. Wees open en eerlijk met jezelf en elkaar. Durf samen te dromen

Uitgaven verbergen voor je lief of niet vertellen dat je een schuld hebt is funest voor je relatie. Wees eerlijk en speel open kaart met je partner over je misstappen en je financiële doelen. Eerlijkheid duurt echt het langst. Deel ook wat je toekomst dromen en wensen zijn. wat zijn je financiële doelen en hoe graag wil je die bereiken. Ik geloof echt in samenwerken. Wanneer je van elkaar weet waar je naar toe wilt, kan je een solide plan maken hoe je samen je doelen kan bereiken. “ Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan samen”

Kies een geschikt moment uit om de volgende vragen te stellen:
Wat voor soort lifestyle zie je voor ons leven na ons pensioen? Wat voor soort beloningen zouden je motiveren om naar deze doelen toe te werken? Noteer waar jullie antwoorden overlappend zijn en waar ze uit elkaar gaan. In de meeste gevallen zijn de probleem gebieden daar waar de antwoorden uit elkaar liggen.

4. Maak een scheiding van wie de activa beheert

Als jullie het idee hebben dat jullie niet financieel compatibel zijn, maar wel in een relatie met elkaar willen blijven, dan is één enkele rekening niet de beste manier voor jullie. Wat wel kan werken zijn drie soorten rekeningen: die van hem, die van haar en die van jullie. 
Stel de volgende vragen op een geschikt moment:
Hoe zullen we de algemene huishoudkosten verdelen? Zullen we ook afzonderlijk van elkaar investeren? Hoe gaan we om met onvoorziene noodzakelijke uitgaven? Betalen we onze schulden samen of apart van elkaar af?

5. Schakel een financiële professional in

Schakel de expertise van een gerenommeerde financiële adviseur in om jullie te helpen een gemeenschappelijke basis te vinden en aan ieders behoeftes te voldoen. Een goede adviseur kan jullie beiden helpen om jullie accountable te houden voor besproken intenties en gemaakte afspraken. Daarnaast kan zij ook helpen met het opstellen van een financieel plan dat jullie kan helpen jullie relatie goed te onderhouden.

Bonus tip: GENIET! En ga na afloop van iedere gesprek lekker iets leuks samen doen. Geef elkaar een lekkere massage of ga uit eten nu het weer kan. Zorg in ieder geval ervoor dat je blijft investeren in je relatie. “ the Quality of your relationships defines the Quality of your life”

Laat de liefde die je voor jouw lief voelt niet al sneeuw voor de zon verdwijnen vanwege onbesproken geldzaken. Je vind niet alleen meer rust door de financiële kaarten op tafel te leggen, maar ontdekt hoogstwaarschijnlijk ook dat de vlam tussen jullie extra hard kan gaan branden. Een koppel dat ook op financieel vlak samenwerkt staat extra sterk en kan, zeker met the power of love, de hele wereld aan!

Deel deze blog