Je financiën leren beheren is niet meteen Champions League

Financiën leren beheren

Ik merk dat veel vrouwelijke ondernemers terughoudend zijn wat betreft het regelen van en het leren over hun financiën. Zakelijk regelt de boekhouder het, thuis vaak hun partner. Ik moest daar laatst weer aan denken toen ik zelf iets nieuws leerde. Bij mijn zoon op de voetbalclub werd aan ouders gevraagd om wedstrijden te fluiten. Ik heb helemaal geen verstand van voetbal, dus eerst hield ik me een beetje afzijdig. Tot ik op een gegeven moment dacht: waarom ook niet?

Alles is te leren en mijn zoon vindt het leuk als ik ook een keer fluit. Dus ik meldde me aan om een wedstrijd te fluiten, ook al vond ik het spannend. Toen ik me in de regels ging verdiepen dacht ik: dit snap ik, dit kan ik. Maar toen ik eenmaal op het veld stond, vond ik het nog steeds wel spannend.

En toch, door het gewoon maar aan te gaan kon ik op gegeven moment ontspannen en genieten van spel van de jongens. En heel eerlijk: die jongens kennen de regels beter dan ik. Dus als de bal over de lijn gaat, dan weten ze precies of het een corner is of een keeper-bal, ze roepen het zelf al. Ik hoef eigenlijk alleen in te grijpen als er iets mis gaat. Het was heel erg gaaf en leuk om te doen. Om zoiets kleins toch te leren, om vertrouwen te krijgen.

Het hielp me groeien en weer beseffen dat je nooit te oud bent – of te dom of wat dan ook – bent om iets nieuws te leren.

Financiën: ook prima te leren

En zo is het ook met financiën! Veel vrouwen laten de financiën aan hun boekhouder of partner over. Ze hebben geen zin om zich erin te verdiepen of denken dat het ingewikkeld is. Net zoals bij het voetballen: veel moeders denken nou, ik laat het scheidsrechteren maar over aan de mannen, want die snappen het wel.

Maar nee, als je je daar even in verdiept lukt het echt wel! Enne, het is niet dat ik ineens een Champions League moest gaan fluiten hè? Mijn zoon zit in de JO-9. Het zijn allemaal van die kleintjes en ze spelen op een kwart veld. Prima te overzien en nog niet meteen met álle voetbalregels. Ik hoefde buitenspel nog niet op te merken. Ik was geen scheidsrechter, ik was spelbegeleider.

Als ik met mijn klanten begin, dan is het ook stap voor stap. Het is niet dat ik ze ineens Real Madrid – FC Barcelona laat fluiten op financieel gebied. Je begint met de JO-9, eerst leer je die regels. En dan geniet je van wat je kunt, van wat je geleerd hebt. Van daaruit kun je verder groeien.

En natuurlijk mag je naar een financiële Champions League groeien, maar daar hoef je niet mee te beginnen. Neem eerst een kleine stap, zoals het implementeren van Profit First. Profit First is dé financiële methode voor ondernemers die niet gek zijn op boekhouding, jaarrekeningen en termen als overlopende activa en waar je boekhouder zoal nog meer mee op de proppen komt.

Met Profit First heb je 24/7 overzicht en inzicht. Je stuurt op basis van het saldo op je bankrekeningen. Huh, is dat niet link? Zeker niet. Omdat Profit Fist elke euro die er binnenkomt, verdeelt volgens ingestelde percentages. Zo weet je zeker dat je altijd genoeg geld hebt voor je kosten, de Belastingdienst én voor jezelf. Zowel in salaris als in winstuitkering.

Wil je meer weten over het simpel beheren van je financiën? Bekijk dan eens mijn online training Profit First. Daar leer je op een eenvoudige manier je geld beheren. Mét coaching, zodat je niet alle regels zelf hoeft uit te vogelen. Check de informatiepagina om te zien of dit iets voor jou is. Leer iets nieuws, groei en geniet! Met als resultaat inzicht, overzicht en rust op financieel gebied.
Wil je eerst meer weten of iets overleggen? Je weet me te vinden.

PS: Bedenk dat je niet meteen een Champions League-wedstrijd hoeft te fluiten! Je hebt alle tijd om stap-voor-stap te leren.

Deel deze blog