Het land gaat langzaam weer van het slot af. Met enige voorzichtigheid zetten mensen weer stappen buiten de deur in de hoop een deel van het alledaagse leven weer terug te vinden. Niet zozeer bang voor het Coronavirus, alhoewel dat zeker nog een rol speelt, maar voornamelijk voorzichtig omdat de financiële wereld in de afgelopen twee maanden behoorlijk is veranderd. Voor de meesten van ons zijn de uitdagingen en onzekerheden helaas meer toe- dan afgenomen.
Daarom is het belangrijk om te weten hoe je financiële rust kunt creëren, juist in deze tijd. In dit artikel deel ik je mijn persoonlijke tips en tricks om meer financiële rust te krijgen en daardoor ook een prettiger leven te kunnen leven.
1. Begin met je mindset
Makkelijk om overheen te kijken, maar o zo belangrijk. Je mindset bepaalt je outlook op het leven. Je mindset is het geheel van gedachten, gevoelens, overtuigingen, routines en gedrag. Zie je de wereld om je heen als chaotisch, onvoorspelbaar en risicovol – dan ervaar je dat van binnen ook en zullen je acties en (onbewuste) gedragingen daar ook naar zijn. Financiële rust begint daarom in je mind. Zie bijvoorbeeld een probleem als een uitdaging, of zelfs een kans. Deze ene mindtrick kan je echt helpen om anders naar je leven, en dus ook je financiën te kijken. Loop je ergens tegenaan en zie je het even somber in. Stel je zelf de vraag “ HOE kan ik dit wel oplossen. HOE zou het zijn wanneer dit wel lukt…. Door het HOE denken en jezelf de HOE vraag stellen, kan je mind niet anders doen dan denken in mogelijkheden en oplossingen.
2. Reframe je situatie
In vervolg op je mindset is er een simpele, maar erg effectieve manier om meer rust te creëren, zelfs als er nog niets veranderd is. Deze manier heet reframing, wat ‘herkaderen’ betekent. Reframing nodigt je uit om op een andere manier naar je situatie te kijken. Heb je bijvoorbeeld geen geld aan het einde van de maand, dan kun je je gestrest voelen, maar je kunt je situatie ook zien als een kans om creatief te worden met de hulpbronnen die je wel hebt. Reframing helpt je gemoedstoestand te bepalen zoals jij dat wilt. Daardoor heb je meer grip op je eigen emoties dan dat emoties de macht over jou hebben.
3. Relateer anders met je geld
Hoe zie jij geld? Wat is the purpose van geld voor jou? Zie je geld als gelukkigmakend of als de bron van al het slechte? Je relatie met geld bepaalt ook de mate van stress, comfort en flow in je financiële leven. Maak je je vaak druk over geld omdat je er keer op keer niet genoeg van hebt om te leven zoals je dat wilt, dan is de kans groot dat je relatie met geld op onbewust niveau ergens een beperking heeft. Wat hierbij kan helpen is het hebben van een dankbaarheidsboek en er iedere dag in schrijven waar je dankbaar voor bent. Dit helpt je om je te focussen op alles wat je hebt (overvloed) in plaats van wat je niet hebt ( tekort).
Naast mindset wil ik je ook een aantal praktische manieren bieden om meer financiële rust te creëren. Hoe je over geld denkt en hoe je ermee omgaat zijn beide belangrijk en kunnen elkaar versterken in jouw financiële realiteit. Werk daarom stapsgewijs en constructief toe naar het verbeteren van je financiële leven dat je ontspanning, plezier en vrijheid geeft in plaats van onrust, stress en onzekerheid.
4. Start een Noodpotje
Niemand weet hoe de toekomst eruit zal gaat zien, zeker in deze tijden van financiële onzekerheid. En juist op momenten waarop je het ’t minst goed uitkomt gaat er ook nog iets kapot of kom je voor een onvoorziene noodzakelijke uitgave te staan (we’ve all been there). Door een noodpotje te maken bouw je langzaam een buffer op voor die momenten waarop je wasmachine of auto kapotgaat of je ineens met klanten te maken hebt die meer tijd nodig hebben om je te betalen. Zit niet op hete kolen en maak een noodpotje aan. Leg elke maand 5 – 10% van je inkomsten opzij voor dit potje en je zult zien dat je veel meer rust hebt wanneer er iets onverwachts gebeurt dat je geld kost.
5. Cashflow planning
Hoe stroomt jouw geld? Heb je wel eens gekeken naar wat er maandelijks inkomt en uitgaat, en waar je dit aan uitgeeft? Meten is weten, en ignorance isn’t bliss. Door een overzicht te maken van je cashflow, krijg je ook meer grip op je financiën en kun je makkelijker aanpassingen maken. Een cashflow planning helpt je om effectiever en efficiënter met je geld om te gaan, zodat je meer rust en plezier een aanzienlijk minder kopzorgen hebt van je geld. Om je hiermee alvast te helpen, heb ik een zeer praktische cashflow overzicht gemaakt die je kan gebruiken.
6. Dump je schulden
Als ondernemer heb je hoogstwaarschijnlijk een creditcard. Misschien heb je ook een hypotheek op je woning, een afbetalingsregeling op je auto en automatische incasso’s voor de abonnementen om je website of business draaiende te houden. Schulden kunnen flink oplopen en creëren elke maand weer zorgen, zeker als je inkomen fluctueert. Zoek daarom uit welke vast en terugkerende kosten je kunt dumpen en welke je kunt minimaliseren. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar het overzetten van je hypotheek zodat je minder rente hoeft te betalen. Of neem eens goed onder de loep wat echt noodzakelijk is voor je business om meer klanten en inkomsten te genereren zonder alsmaar meer geld in je bedrijf te hoeven pompen. De rente op bepaalde terugkerende kosten, zoals creditcards, is echt hoog en het is zonde om de bank jouw zuurverdiende geld te moeten overhandigen enkel omdat je gebruik maakt van het lenen van geld dat feitelijk toch niet van jou is. Betaal je schuld zo snel mogelijk af en stort bij voorkeur meer dan je moet betalen. Dit voorkomt niet alleen de hoge rente, maar geeft je ook een buffer voor de volgende keer dat je kosten maakt.
7. Wants vs. Needs
Ik weet het: soms moet je gewoon dat ene kledingstuk hebben of die leuke tas. Hoewel manlief er geen bal van begrijpt, herkent hij wel het concept van impulsaankopen. De meeste van deze zijn zogenaamde wants: spullen die niet echt nodig zijn, maar je op dat moment wel een heerlijk gevoel geven. Hoewel er niets mis mee is om jezelf van tijd tot tijd te trakteren op iets moois of leuks, raad ik je aan om eerst je needs te bekostigen: kosten die je in je basisbehoeften voorzien, zoals je woning, gas, licht en water, en eten en drinken. Ook hier kun je een money-managementsysteem toepassen door een percentage van je inkomen opzij te leggen voor je needs alsook je wants. Wanneer je dan iets leuks ziet en je hebt er het geld voor, dan hoef je je ook niet schuldig te voelen dat je het aanschaft. Dit is ook het systeem waarmee ik en mijn klanten mee werken. Iedere maand leg ik een percentage van mijn inkomsten opzij en 1x per kwartaal trakteer ik mezelf op iets leuks of lekkers. Het is iedere keer een feestje 😊
8. Pensioen en studieplanning
Zoals ik al zei, niemand weet wat de toekomst gaat brengen. Maar je kunt je er al wel op voorbereiden door toe te werken naar de toekomst die je wilt. Denk bijvoorbeeld na over hoe je wilt leven als je straks met ‘pensioen’ wilt gaan – of dat nu over 10, 20 of 30 jaar is.
9. Spaar
Financiële rust ontstaat wanneer je geldzorgen afnemen of volledig weg zijn. Een manier om de mentale en emotionele druk over geld af te laten nemen is door geld te sparen, bijvoorbeeld voor wanneer het economisch tegenzit (bijvoorbeeld vanwege een pandemie) of wanneer je grote doelen hebt die een substantiële financiële inleg betreffen (zoals het kopen van een huis of een auto). Sparen kan simpel en gemakkelijk gaan en je hoeft er zelfs totaal geen erg in te hebben. De meeste banken hebben een instelling welke je kunt activeren of creëren waarbij je elke maand een bepaald bedrag naar een spaarrekening overboekt. Welk bedrag dit ook voor je is, je kunt zo zonder omkijken of constant geld-management een mooi bedrag opzijzetten zodat je altijd een potje met geld hebt. En zeg nou zelf: als je ergens nog een potje met geld hebt, voelt dat dan ook niet rustiger voor je aan?
10. Investeer je geld wijselijk
Investeringen doen is een goede manier om meer rust te creëren in je financiën. Misschien denk je nu aan beleggen, het kopen van aandelen of zelfs investeren in nieuwe en opkomende markten. Hoewel dit zeker lucratief kan zijn, zitten hier ook risico’s aan. “Snel geld verdienen” in de 21e eeuw betekent ook grote risico’s nemen. Onderzoek van tevoren wat de risico’s en de Return on Investment (ROI) is. In de meeste gevallen is de regel: als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat het waarschijnlijk ook.
11. Creëer een momey-managementsysteem
Een money-managementsysteem is simpel, overzichtelijk en erg effectief. Ik zou hier een hele blog aan kunnen wijden, maar in het kort creëer je met een dergelijk systeem een automatische verdeling van je inkomsten. Zo gaat een percentage naar je vaste en terugkerende kosten, een percentage naar je studies of opleidingen, een deel dat je spaart, en uiteraard een deel om mee te spelen. Er zijn diverse systemen en het ene is uitgebreider dan het andere. Maar wat ze allemaal met elkaar overeen hebben, is dat het als systeem werkt en voor meer overzicht, balans en rust zorgt.
Leef je momenteel nog met financiële onrust, onthoud dan dat er een leven bestaat waarin je ook in financiële rust kan leven. Met bovenstaande tips hoop ik dat ik je geholpen heb om in te zien hoe je dat kunt bereiken.
Wil je meer weten over één van deze tips, of heb je zelf nog goede aanvullingen op mijn tips – laat dan hieronder een reactie achter en ik help je met je financiële vraagstuk of wijd er zelfs een blog aan.