Mijn leven draait om gewoontes, routines en patronen. Het grootste gedeelte hiervan werkt gelukkig in mijn voordeel, maar af en toe komt er nog een slechte gewoonte naar boven waarvan ik merk dat het me meer kost dan dat het me oplevert.
Omdat gewoontes voortkomen uit herhaalde acties is het niet altijd even makkelijk om je bewust te zijn van de impact die het heeft; je draait immers op de automatische piloot. Daarom is het goed om regelmatig tijd in te plannen om te onderzoeken welke gewoontes je hebt en of ze wel of niet voor je werken. Je zult namelijk al snel zien dat het elimineren van slechte gewoontes je zo veel meer oplevert dan enkel nog een nieuwe goede gewoonte aan je arsenaal toevoegen.
Hier zijn 7 slechte gewoontes waar je je wellicht nog niet bewust van was die je beter nu dan later kunt stoppen.
1. Te veel lidmaatschappen
Het lijkt wel alsof alles tegenwoordig samengaat met een lidmaatschap. Van online streaming services tot kleding- en voedingsbezorgservices; elke maand opnieuw betaal je voor je lidmaatschappen, en dit kan een behoorlijke som geld zijn als je dit bij elkaar optelt.
Gelukkig is er een app dat je hiermee kan helpen. Trim is een app die je laat zien welke lidmaatschappen je hebt en hoeveel je ervoor betaalt. Het mooie van Trim is ook dat je in de app je lidmaatschappen kunt opzeggen, zodat je enkel de hoogstnoodzakelijke overhoudt.
2. Niet voorbereid zijn op noodgevallen
Het hebben van een plan voor noodgevallen is essentieel in je persoonlijke financiën. Daarom is het goed om altijd een financieel noodpotje te hebben. Stel dat je te weinig of geen geld op je betaalrekening hebt staan en je auto gaat kapot. Een creditcard lijkt weliswaar een goed alternatief, maar onthoud dat creditcards geen potjes zijn die feitelijk van jou zijn. Leg elke maand een percentage van je inkomen opzij voor je noodpotje. Mocht je auto, wasmachine of laptop kapotgaan – en dit gebeurt altijd onverwachts en op het verkeerde moment – dan heb je altijd je eigen geld beschikbaar om het probleem op te vangen.
3. Je uitgaven niet bijhouden
Je doet er goed aan om je uitgaven bij te houden. Natuurlijk hoef je niet elke cent op papier te zetten, maar zolang je weet wat je uitgeeft en waaraan, wordt het makkelijker om keuzes te maken of actie te nemen wanneer je ziet dat het mis dreigt te lopen. Doe dit bijvoorbeeld één keer per maand, samen met je partner, zodat jullie elkaar beiden bewust van kunnen blijven houden waar het geld naartoe gaat en wanneer er eventuele maatregelen genomen moeten worden.
4. Wanneer het leven gemakkelijk moet zijn
Het lijkt zo nietszeggend. Je koopt een kop koffie op het station of bij een tankstation, je hebt geen zin om te koen en bestelt wat of haalt voorverpakte salades en snacks in huis om het levende bewijs te zijn van het gezegde ‘gemak dient de mens’. Maar in tegenstelling tot de grotere en in vergelijking goedkopere alternatieven zijn items die je los en/of voorverpakt koopt echt aan de prijs. Gooi geen geld over de balk en hanteer het DIY-principe (Do It Yourself). Niet alleen bespaar je geld, maar verbeter je andere vaardigheden zoals je culinaire vingers en je creativiteit ook!
5. Nooit geld sparen
Je bent nooit te oud om te starten met sparen. Een oud Chinees gezegde luidt “the best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now”. Dit geldt ook zeker voor sparen. Er zijn tal van manieren om geld opzij te zetten zonder dat je er iets van merkt in je maandelijkse bestedingen (denk bijvoorbeeld aan automatische overboekingen naar je spaarrekening of zelfs een fysiek spaarpotje hebben als je liever cash geld in huis wilt hebben). Waar je ook voor kiest, zorg er in ieder geval voor dat je het consistent doet. Elke keer dat je betaald wordt of elke maand wanneer je geld op je rekening komt. Zo bouw je over een langere periode een mooi zakcentje op.
6. Nooit over geld praten
Naast seks is het praten over geld het tweede grootste taboeonderwerp in Nederland (en dat voor onze ‘liberale mind’…). Wanneer je nooit over geld praat met anderen, dan loop je het risico dat emoties als angst en frustratie die hieraan gekoppeld zijn opbouwen en opgepot blijven. Dat is nooit een goede zaak. Vrienden zullen niet begrijpen waarom je op het laatst afzegt voor een etentje en dat kan soms voor onnodige stress zorgen. Ook geldzaken met je geliefde bespreekbaar maken is belangrijk, vaak nog meer dan bij vrienden en familie. Ook al is het soms een lastig onderwerp om aan te snijden, ik raad je aan om het toch te doen; niet alleen kun je samen meer mogelijkheden vinden en meer bereiken op financieel vlak, het versterkt in veel gevallen ook het vertrouwen in elkaar om hierover te praten.
7. Excuses hebben
Ik ken meer dan genoeg mensen die zich schuldig maken aan excuses dat wanneer ze een bepaald doel bereikt hebben, ze zullen beginnen met sparen. Maar feit is, dat dit vrijwel nooit gebeurt. Dit is echt een slechte geldgewoonte, omdat ons brein elke keer opnieuw creatief genoeg is om met nieuwe excuses te komen om iets niet te doen. Van uitstel komt afstel, en dat geld zeker voor het hebben van geldgewoontes. Begin daarom nu met jezelf verantwoordelijk te houden voor waar je bent, zodat je direct excuses als ‘ik heb het verdient’ of ‘ik heb het nodig’ kunt vervangen voor betere geldgewoontes die je daadwerkelijk geld besparen of zelfs geld opleveren.
Doe mee aan de Focus op Winst in drie stappen webinar van 18 Juni
Leer om op een zeer praktische, leuke en toegankelijke manier je geld te managen. En werk aan de WINSTgevendheid van je bedrijf vanaf dag 1