7 geldgewoontes die je geld opleveren

De meeste goede voornemens worden gemaakt rond de jaarwisseling. Met wensen als ‘minder geld uitgeven’ of ‘meer geld sparen’ nemen we weliswaar de eerste stap naar een financieel beter leven, maar is het lang niet altijd even makkelijk om tot concrete resultaten te komen.

Goede geldgewoontes vorm je gelukkig net zo snel als slechte. Het zijn de kleine aanpassingen die je kunt doen in je routines die voor een groot verschil kunnen zorgen. Je financiële mindset, hoe je tegen geld aankijkt, is daarbij altijd een uitstekend startpunt.

In dit blog geef ik je zeven simpele en krachtige geldgewoontes die je helpen om straks meer geld over te houden zonder dat het je je kop kost en die je op elk gewenst moment kunt starten.

1.  Stel je geld in op ‘automatisch’

Een goede geldgewoonte is om zoveel mogelijk je financiële zaken automatisch te laten verlopen. Stel bijvoorbeeld een maandelijks bedrag in wat je wilt sparen en laat dit proces automatisch verlopen zonder dat je jezelf er elke keer aan moet blijven herinneren. Ditzelfde werkt ook voor automatische betalingen, investeringen en andere terugkerende financiële zaken.

2. Geef zuinige gewoontes op die het niet waard zijn

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar toch geef je doorgaans makkelijker geld uit om zuinig te zijn dan je denkt. Een paar kilometer omrijden om een paar cent op je benzinekosten te besparen, omrijden naar een supermarkt dat deze week een aanbieding heeft of van internetprovider wisselen omdat de kosten lager zijn, maar waarbij je snelheid en de betrouwbaarheid ook een stuk lager is (zeker als je business voor een deel op het internet plaatsvindt) zijn voorbeelden van bezuinigingen die niet voor je werken.

3. Houd je budget simpel

Het is makkelijk om verdwaald te raken in het web van apps, formules en andere tools om bij te houden wat er binnenkomt en wat je uitgeeft. Maar zolang je onthoudt dat je niet elke cent hoeft vast te leggen, en je in een simpel overzicht in één oogopslag kunt zien hoe je er financieel voorstaat, blijf je op de goede weg. Ik gebruik zelf het K.I.S.S.-model hierin: Keep It Simpel Sweetie 🙂

4. Betaal schulden af met bonus geld

Schulden afbetalen is meestal een doorlopend proces. Toch kun je je schuld sneller verminderen door er een gewoonte van te maken al je “extra” geld naar je schuld te storten. Denk bijvoorbeeld aan bonussen, contante schenkingen en belastingteruggaven. Beschouw je deze financiële meevallers als betalingen die bestemd zijn om je schuld(en) af te lossen, dan verdwijnt je schuld veel sneller dan wanneer je alleen je standaardbetalingen zou doen.

5. Geef slechte geldgewoontes op door te weten hoe ze gevormd worden

Gewoontes ontstaan wanneer je voor de eerste keer een keus maakt, of je nu met je creditcard betaalt of besluit om thuis te koken in plaats van uit eten te gaan. Wanneer je de psychologie kent die onze gewoontes aandrijft – je behoefte aan afwisseling of zekerheid bijvoorbeeld – kun je makkelijker slechte gewoontes afleren en focussen op nieuwe die je wilt ontwikkelen.

6. Investeer in jezelf

Denk bij elke uitgave na of het in lijn ligt met je persoonlijke waarden of doelen. Je loopt anders namelijk het risico dat je te veel uitgeeft of dat je je geld spendeert aan de verkeerde dingen. Maak er een gewoonte van om stil te staan bij elke uitgave en vraag jezelf af of het je helpt in je carrière verder te groeien of je financiële potentieel te vergroten.

7. Onthoud de basics

Geef minder uit dan je verdient en investeer het verschil. Betaal je creditcard elke maand volledig af. Koop geen dingen die je niet nodig hebt. De meeste boeken en artikelen over persoonlijke financiën komen neer op hetzelfde advies, maar we hebben ze nog steeds nodig omdat het maar al te makkelijk is om ze te vergeten of simpelweg niet te doen. Stel jezelf in om deze goede gewoontes het hele jaar door te behouden en blijf jezelf aan herinneren. Vaak zijn het de kleine dingen die een groot verschil maken.

Doe mee aan de Focus op Winst in drie stappen webinar van 18 Juni

Leer om op een zeer praktische, leuke en toegankelijke manier je geld te managen. En werk aan de WINSTgevendheid van je bedrijf vanaf dag 1

Schrijf je in!

Deel deze blog