4 tips om met een klein budget een super leuke vakantie te hebben

Deze zomer is niet als anderen. De overheidsmaatregelen omtrent het Coronavirus hebben ertoe geleid dat de afgelopen maanden veel ondernemers beperkt of zelfs helemaal niet in staat waren om te werken. Dat heeft weliswaar bij veel van hen voor geldzorgen geleidt, maar dat betekent niet dat een vakantie niet in het verschiet mag liggen. In dit artikel leg ik je uit hoe je zorgeloos op vakantie kunt gaan zonder dat je het gevoel hebt dat je op een budget zit.

Allereerst wil ik benadrukken dat een vakantie niet een luxe is, maar een noodzaak. Ondernemers werken lange dagen en maken veel uren om het beste van zichzelf en hun diensten aan hun klanten te bieden. Ook al lijkt een vakantie contraproductief, het houden van een gezonde balans tussen werk en ontspanning zorgt voor een hogere productiviteit. Je verwacht immers ook niet van je telefoon dat hij optimaal werkt op een lege batterij. Opladen is dus een noodzaak.

Op vakantie zonder op een budget te zitten

Ik wil je een aantal tips meegeven die je kunnen helpen om zonder al te veel kosten toch echt een vakantiegevoel te hebben, zowel in eigen land alsook in het buitenland. Onmogelijk? Laat me je het tegendeel bewijzen.

1. Natuuruitjes
Een vakantie hoeft niet direct een hele maand zon, zee en strand te betekenen. De natuur is een geweldige plek om jezelf weer op te laden, en er zijn in Nederland meer dan genoeg plekjes te vinden waar je volop kunt genieten zonder extra kosten. En als je een buitengenieter bent, dan is het meenemen van een eigen tent of het huren van een bungalow helemaal een goed plan! Check de lokale VVV voor meer natuurtips.

2. Huisruil
Er zijn diverse instanties die je kunt vinden om aan huisruil te doen, zowel binnen als buiten Nederland. Dit scheelt niet alleen in de kosten, maar je ervaart ook de positieve anticipatie van een nieuwe omgeving met alle bezienswaardigheden en fijne plekjes waar je van kunt genieten. Wil je liever een huisruil doen met bekenden? Denk dan bijvoorbeeld aan familie of vrienden die hier ook voor open staan. De kans is groot dat jullie tot een gezamenlijk besluit komen waar iedereen zich als een ware vakantieganger voelt.

3. Sportieve vakantie
Voor de sportieve vakantiegangers is een fiets of wandelvakantie een goed alternatief. Je neemt mee wat je kunt dragen en bent alleen gebonden aan de kosten voor je voeding en eventueel overnachtingen in een herberg (als je niet je eigen tentje mee hebt). Een goede vriend van mij heeft een aantal jaar geleden de pelgrimstocht naar Santiago gelopen vanuit Zuid-Frankrijk. Ook al hoef je niet de hele tocht te lopen, een, twee of zelfs drie weken in de natuur en af en toe een dorpje of een stad heeft hem zoveel rust en nieuwe kracht opgeleverd dat hij als herboren terugkwam. Gemiddeld betaalde hij per dag zo’n €3 voor zijn diner en zo’n €4 voor een overnachting – en soms zelfs helemaal niets. Dat is nog eens het beste van beide werelden!

4. Kies zorgvuldig
Er zijn diverse factoren die van grote invloed kunnen zijn op hoeveel geld je uitgeeft op je vakantie. Denk bijvoorbeeld aan vliegmaatschappijen, vliegvelden en het seizoen wanneer je vliegt. Of kijk naar de accommodatie en vergelijk de verschillende mogelijkheden. Natuurlijk is er financieel een groot verschil of je op een camping gaat zitten of in het Hilton. Andere factoren als eten en drinken, activiteiten en souvenirs kunnen de omvang van je vakantie flink beïnvloeden. Door gedegen voorwerk te doen kan je aan de hand van wat je wilt uitgeven ook een vakantie vinden die bij je past.

Je kunt natuurlijk zonder enig budget op vakantie gaan en het risico lopen om totaal blut terug te komen (tenzij je zwemt in het geld, dan hoef je niet op vakantie, dan is het geldzwemmen op zichzelf al een vakantie.)

Of je kunt elke maand geld opzij leggen en gewoon vakantie vieren zodra je genoeg geld bij elkaar gespaard hebt.

Of je wordt creatief en gaat op zoek naar vakanties die je nog niet eerder gedaan hebt zoals je in bovenstaande tips kon lezen en je laat je verrassen door nieuwe avonturen.

Of je kiest ervoor om met jezelf een uitdaging aan te gaan om zonder budget er een sport van te maken om voor de laagst mogelijke prijs de beste kwaliteit te verkrijgen. Of je nu onderhandelt, afdingt of compenseert (bijvoorbeeld met je producten en/of diensten van je werk) – er is altijd wel een manier te vinden.

Belangrijk is dat je bewuste keuzes maakt. Werk niet onder stress en zorg ook voor een gedegen voorbereiding, zodat je zonder zorgen de deur achter je kunt dichtdoen en echt kunt genieten van je vrije en welverdiende vakantie.

Enjoy your holidays!

Photo by Daniel Öberg on Unsplash

Deel deze blog