4 tips om financieel zorgeloos op vakantie te gaan

Het lijkt onmogelijk: op vakantie gaan zonder (al te veel) geld uit te geven. Voor je het weet ben je een paar tientjes, honderden of zelfs duizenden euro’s lichter terwijl je dacht dat je enkel met je voeten op de witte palmstranden lag te zonnen. Een torenhoge rekening achteraf is nooit fijn, en het is evenmin prettig om tijdens je vakantie op elke euro te moeten letten; dat geeft je namelijk niet het échte vakantiegevoel. Maar wat zijn dan je alternatieven? In dit artikel geef ik je ze!

1. Planning is alles Je weet zelf wat voor vakanties je het leukste vindt. De één houdt van zon en zee, terwijl de ander juist van citytrips en cultuur houdt. Aan elke vakantie hangt een ander prijskaartje. Blijf je in de Benelux, dan betaal je aanzienlijk minder dan wanneer je naar Ibiza, Amerika of Zuid-Afrika gaat. Met een financieel plan kun je in principe vandaag al beginnen met het opzij zetten van je geld voor de vakantie(s) van volgend jaar. Zo bouw je toe naar een onvergetelijke tijd zonder dat je het in één keer een rib uit je lijf kost. Wees ruim in je financiële vakantieplanning. Er zijn meer kosten dan enkel je reis, accommodatie en wat je eet en drinkt. Leg je voldoende opzij, dan heb je ook niet het gevoel dat je tijdens je vakantie op een budget leeft. Wat dit nog extra leuk kan maken is om het samen met je gezin en kinderen te doen. Betrek je kinderen erbij en laat ze ook bedenken hoe ze een financiële bijdrage kunnen leveren aan jullie vakantie budget.  

2. Switch van vakantiebestemming Als je weet wat je normaal gesproken uitgeeft aan een vakantie, maar je wilt toch niet op een budget leven, dan kan het een idee goed idee zijn om van vakantiebestemming te wisselen die je minder geld kost. Geef je elke zomer €2000 uit aan een vakantie van 14 dagen, maar wil je liever langer weg, dan kun je voor datzelfde geld ook onderzoeken of je voor een langere tijd naar een andere vakantiebestemming kan gaan. Naast tijdsduur zijn andere factoren die je hierin kunt meenemen: de cost of living van het land, het aantal personen, en het type vakantie.  

3. Wordt creatief en word avontuurlijk Wil je toch naar die ene specifieke bestemming, maar wil je niet dat de hele trip je een rib uit je lijf kost of dat je constant op elke cent moet letten? Wordt dan creatief in je aanpak. Onderhandel en afdingen werkt altijd natuurlijk. Maar je kunt ook verder gaan: laat je portemonnee in je accommodatie achter (neem alleen wat contant mee voor noodgevallen) en ga op ontdekkingsreis hoe je zonder geld de stad of de streek en al haar geheimen leert kennen. Niet alleen spendeer je minder geld, je spreekt ook je creatieve kanten aan om vindingrijk te worden en met ideeën en oplossingen te komen waar je anders nooit aan gedacht zou hebben. Bovendien ben je veel meer aangewezen op het leggen van contacten met anderen. En zeg nou zelf: de beste vakanties zijn die waar je de leukste ontmoetingen hebt en de gaafste avonturen. Priceless!  

4. Vier Vakantie Met Je Vrienden Als je net als ik een man en kids hebt, dan kies je misschien niet zo snel om met vrienden op vakantie te gaan, hoewel dat uiteraard wel zou kunnen. Maar als je single bent, en je wilt toch graag even de boel de boel laten, overweeg dan om met je vrienden weg te gaan. Een grotere groep betekent gedeelde kosten, en in de regel is het zo, dat meer mensen minder kosten per persoon inhoudt. Je maakt een pot aan, en daaruit worden de gezamenlijke kosten betaald. Samen uit, samen thuis. En je hebt nog jarenlang plezier van alle herinneringen die met je je vrienden kunt delen ook.   Zorgeloos op vakantie gaan draait niet altijd om geld, maar het is wel een belangrijke factor. Ik hoop dat je met deze tips wat ideeën hebt gekregen over de mogelijkheden om zonder het gevoel te hebben dat je op een budget zit toch heerlijk op vakantie kan gaan. Denk buiten de box, en ik beloof je: je vakantie wordt een stuk rijker.   Heb jij nog tips over hoe je zorgeloos op vakantie kunt gaan zonder het gevoel te hebben dat je op een budget zit? Laat het hieronder achter in de comments.

Photo by Tobias Tullius on Unsplash

Deel deze blog